2016. június 24., péntek

A borkészítés folyamata

A borkészítésnek fontos, lépésről lépésre szigorúan betartandó szabályai vannak. Ha ezeket követjük, ízletes bort készíthetünk. A jó bor megalapozása már a szőlő betakarításánál elkezdődik. Fontos betartani a pontos időpontot, mivel ha túl korán szüretelünk, a bor híg lehet, alkoholtartalma csökken, míg a kései betakarítás alacsony savszintű bort eredményezhet. 


Míg a régi időkben a szőlő préselését a nők végezték, eszközül csupasz lábukat használva, addig ma már modern technológiával végzik a folyamatot. A szőlőt egy menetben préselik és választják el a kocsányról. Mindezt egy préselő-zúzógép segítségével teszik.

Ha jó minőségű bort szeretnénk készíteni, fontos az alkoholos erjesztés, ami a káros mikroorganizmusok növekedésének megakadályozását jelenti.

Miközben érik a bor, fontos a tisztítás elvégzésem melynek folyamatai a derítés, szűrés, centrifugálás, hűtés, ioncsere és a fűtés.

A derítésnél tisztulást elősegítő anyagot kevernek a borhoz. A szűrés során egy sűrű szövési anyaggal átszűrik a bort, kiszűrve a baktériumsejteket. A centrifugálás, a hűtés, az ioncsere és a melegítés is elősegítik, hogy tökéletes tisztaságú és kiváló minőségű bort kapjunk.